InstagramForsquarePinterestFacebook 50px twitter logo1 Google+

patikanet
GyöngyPatika

WEBÁRUHÁZ

PATIKANET WEBARUHAZ1


 

Mellékhatás?

Veszelyhelyzet

 


Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1858836

Ketodex 25 mg granulatum belsoleges oldathoz 20 db tasak mA Ketodex granulátumot enyhe vagy középsúlyos heveny fájdalmak, azaz például mozgásszervi fájdalmak, menstruációs fájdalmak, fogfájás rövid távú, tüneti kezelésére használják.  

donaA Dona az egyéb nem szteroid gyulladásgátlók és reumaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik. A Donát az enyhe-középsúlyos térdízületi gyulladás (térdízületi oszteoartritisz) tüneteinek enyhítésére használják.

78031650A Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát idős személyeknél a kalcium és D3-vitaminhiány együttes kialakulásának megelőzésére vagy (amennyiben az állapot már kialakult és fennállását orvosi vizsgálattal igazolták) kezelésére alkalmazzák, ill. csontritkulásban szenvedő betegeknek a D3 -vitamin és kalcium szükséglet biztosítására abban az esetben, ha a kalcium- és D3-vitamin hiány kialakulásának veszélye nagy.
A készítmény hatóanyagai: kalcium-karbonát / kolekalciferol (D3-vitamin)
Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót!
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!
 • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei egy hét múlva sem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell tárolni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát?
6 További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta jelentős mennyiségű kalciumot és D3-vitamint tartalmaz.
A D3-vitamin a kalcium és foszfor bélből történő felszívódását és a csontokba való beépülését könnyíti meg. Az emberi szervezet D-vitamin ellátottsága egyrészt függ attól, hogy az adott személy milyen mértékben van kitéve ultraibolya sugárzás hatásának, valamint attól, hogy az elfogyasztott táplálék mennyi D-vitamint tartalmaz. Figyelembe kell venni a magas D-vitamin-tartalmú élelmiszereket (halak, tőkehalmáj), az étrendkiegészítőket, multivitaminokat is. Az ultraibolya sugárzás októbertől márciusig tartó alacsony szintje miatt Magyarországon az alacsony D-vitamin ellátottság különösen télen és kora tavasszal gyakori. Aki kevés időt tölt a szabad levegőn, napsütésben, annál egész évben nagyobb a D-vitamin-hiány kialakulásának veszélye.

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta az alábbi betegségek kezelésére alkalmazható:

 • idős személyeknél kalcium és D3-vitaminhiány együttes kialakulásának megelőzésére vagy – amennyiben az állapot már kialakult és fennállását orvosi vizsgálattal igazolták - kezelésére,
 • csontritkulásban szenvedő betegeknek a D3 -vitamin és kalcium szükséglet biztosítására abban az esetben, ha a kalcium- és D3-vitamin hiány kialakulásának veszélye nagy.

2. TUDNIVALÓK A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta hatóanyagára, a kalciumra, vagy a kolekalciferolra vagy a készítmény bármely egyéb összetevőjére,
 • ha a vér kalcium tartalma emelkedett (hiperkalcémia),
 • ha vizelettel fokozott kalciumürítés tapasztalható (hiperkalciuria),
 • ha vesekövességben vagy veseelégtelenségben szenved, vagy kalcium lerakódás van a veséjében,
 • ha Önnél fokozott a mellékpajzsmirigy működése (hyperparatireózis),
 • D-vitamin túladagolás esetén,
 • ha Önnél magas vér- vagy vizelet-kalciumszinttel társuló tartós mozgásképtelenség (immobilizációs oszteoporózis) áll fenn,
 • ha rosszindulatú csontfolyamatban szenved (pl. áttételes csontrák, mielóma nevű betegség).
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Fokozott orvosi ellenőrzés (pl. vizelet kalciumszint, vesefunkciók, stb. rendszeres vizsgálata) szükséges, hogy kezelőorvosa az anyagcseréjét, veseműködését figyelemmel kísérhesse, ha
 • a készítményt tartósan alkalmazza,
 • egyéb kalcium és D-vitamin tartalmú készítményeket is szed,
 • Önnél sarjszövet keletkezésével járó gyulladásos tüdőbetegséget (szarkoidózis) állapítottak meg,
 • Ön mozgásképtelen, ágyhoz kötött beteg,
 • Önnek vesebetegsége van.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül valamelyikkel kezelik:

 • szívelégtelenség- és bizonyos szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer (digitálisz), mert túladagolásának veszélye fokozódik.
 • csontritkulás kezelésére szolgáló gyógyszer (biszfoszfonátok)
 • csontbetegségek, fogszuvasodás kezelésére szolgáló gyógyszer, illetve egyes antibiotikumok összetevője (nátrium-fluorid)
 • vérszegénység kezelésére szolgáló gyógyszerek (vastartalmú gyógyszerek)
 • vízhajtó készítmények (tiazidok)
 • fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum (rifampicin, tetraciklin)
 • görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszer (fenitoin)
 • nyugtató és altatószerek (barbiturátok)
 • emésztőrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (kolesztiramin vagy egyéb hashajtók)
 • gyulladások, immunbetegségek és asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek (szájon át szedett kortikoszteroidok)

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A magas oxálsav-tartalmú sóska, spenót, rebarbara, a magas fitinsav- és rosttartalmú teljes kiőrlésű gabonák, illetve a magas foszfáttartalmú húskészítmények, belsőségek, halak, sajtok, hüvelyesek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, tojássárga, kakaó, csokoládé és egyes üdítő italok csökkenthetik a gyógyszer felszívódását.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
A terhes, illetve szoptató nőknek a normálisnál magasabb kalcium és D-vitamin bevitelre van szükségük. Terhesség, illetve szoptatás idején a napi bevitel ne haladja meg az 1500 mg kalciumot és a 600 NE D3-vitamint, tehát egy pezsgőtablettánál többet ilyenkor nem szabad bevenni.

A kalcium kismértékben bejut az anyatejbe, de nincs káros hatással a csecsemőre. A D-vitamin és anyagcseretermékei szintén bekerülnek az anyatejbe. Ezt figyelembe kell venni, amennyiben a szoptatott csecsemőnek D-vitamint írnak elő.
Terhesség, vagy szoptatás idején kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát a Calcium-D-Sandoz szedésének megkezdése előtt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nagyon valószínűtlen, hogy a készítmény a gépjárművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeket hátrányosan befolyásolná.

Fontos információk Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta egyes összeteőiről

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta csekély mennyiségben szénhidrátot tartalmaz, ennek ellenére cukorbetegek is szedhetik.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTÁT?

A Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Figyelmesen kövesse a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. Ezzel lehetővé teszi, hogy a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta a leghatékonyabban fejtse ki hatását.
Szájon át történő alkalmazásra.
A pezsgőtablettát egy pohár (kb. 2 dl) vízben feloldva azonnal igya meg.
Kizárólag felnőttkorban alkalmazható.

Felnőttek és idősek szokásos adagja 1-2 pezsgőtabletta naponta (reggel és este). Ez 600-1200 mg kalcium és 400-800 NE D3-vitamin bevitelnek felel meg.
Adagolás májkárosodás esetében: Az adagolás módosítása nem szükséges.
Adagolás vesekárosodás esetén: A készítmény nem alkalmazható súlyosan károsodott veséjű betegek esetében.
Adagolás gyermekkorban és serdülőkorban 18 éves kor alatt: A készítmény nem alkalmazható 18 éves kor alatt.

A kezelés időtartama
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát mindaddig szedje a javasolt napi adagolás szerint, amíg az igazolt kalcium és D3-vitamin hiány vagy a hiány kialakulásának veszélye megszűnik, illetve ameddig a csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítő kezeléseként azt kezelőorvosa szükségesnek tartja. A kalciumot legnagyobb mennyiségben a tej és tejtermékek tartalmazzák. Tavasztól őszig a rendszeres napozás biztosíthatja az emberi szervezet számára kellő mennyiségű D-vitamin képződését.

Ha az előírtnál több Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát vett be
A Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta túladagolása esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás, nagyfokú szomjúságérzet, székrekedés. Túladagolás gyanúja esetén azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Ha elfelejtette bevenni a Calcium-D-Sandoz pezsgőtablettát
Amennyiben egy adagot elfelejtett bevenni, várjon a következő adag alkalmazásának idejéig. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert túladagolást okozhat.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A mellékhatások besorolása a következő gyakorisági skála szerint történik:

Nem gyakori mellékhatások (1000 beteg közül legalább 1 és legfeljebb 10 esetében észlelték),
Ritka mellékhatások (10000 beteg közül kevesebb, mint 10 esetében észlelték),

Nem gyakori: emelkedett szérum kalciumszint (hiperkalcémia) és fokozott kalciumürítés a vizeletben (hiperkalciuria).
Ritka: székrekedés, felfúvódás, hányinger, gyomorfájás, hasmenés, viszketés, kiütés, csalánkiütés.

5. HOGYAN KELL A CALCIUM-D-SANDOZ PEZSGŐTABLETTÁT TÁROLNI?
Legfeljebb 30ºC-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta?
A készítmény hatóanyaga: 600 mg kalcium (1500 mg kalcium-karbonát formájában) és 400 NE (10 mikrogramm) kolekalciferol (D3-vitamin) pezsgőtablettánként.
Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, almasav, nátrium-hidrogén-karbonát, nátrium-ciklamát, citrom aroma, vízmentes nátrium-karbonát, maltodextrin, szacharin-nátrium, szacharóz, zselatin, kukoricakeményítő, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, dl-alfa-tokoferol.

Milyen a Calcium-D-Sandoz pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: fehér, kerek, lapos, sima felületű, metszett élű, citrom illatú és ízű pezsgőtabletta.

Csomagolás: 1x20 db vagy 2x20 db (40 db) vagy 3x20 db (60 db) vagy 5x20 db (100 db) pezsgőtabletta fehér polietilén, garanciazáras, nedvességmegkötővel és mozgáscsillapítóval kombinált kupakkal lezárt fehér polipropilén tartályban. Egy tartály dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43.-47.

Gyártó:
Novartis Hungária Kft.
H-1114 Budapest
Bartók Béla út 43–47.

Salutas Pharma GmbH
Dieselstrasse 5.
D-70839 Gerlingen
Németország

OGYI-T- 8951/01-04

A betegtájékoztató elfogadásának dátuma: 2011. 06. 27.

Forrás: Betegtájékoztató
tovitaD3_tablettaA TOVITA®+D3-vitamin Csonterősítő tabletta "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény", amely a csontképzéshez nélkülözhetetlen, természetes, jól felszívódó tojáshéj-kalciumot, makro- és nyomelemeket, valamint ezek beépülését segítő D3-vitamint tartalmaz a csontritkulás megelőzésére és kiegészítő kezelésére.
Elősegíti az egészséges csontozat és fogazat kialakulását, fenntartását.
Milyen adatok igazolják a TOVITA®+D3-vitamin hatásosságát?
A tyúktojáshéjból és a tojás hártyájából mikrobiológiailag ellenőrzött eljárással előállított tojáshéjpor sajátos, speciális összetételben tartalmazza a csontozat és fogazat építőanyagait. A tojáshéj-terápia pozitív hatását magyar kutatócsoport által végzett tudományos vizsgálatok eredménye, és a több mint 15 éves felhasználói tapasztalat igazolja. A D3-vitamin napfény hatására a bőrben keletkezik, amelyből a májban és a vesében – a szervezetünk átalakítása révén – képződik az aktív hatóanyag (1,25-dihidroxi-colecalciferol). A D-vitamin az ásványi- anyagcsere fontos tényezője, amely mindenekelőtt a kalcium- és foszfor-anyagcsere szabályozásában játszik központi szerepet. Serkenti a kalcium csontokba való beépülését és tápcsatornából történő felszívódását, továbbá csökkenti a foszfát vizelettel való kiürülését.

Mi a
TOVITA®+D3-vitamin tabletta hatóanyaga?
Egy tabletta 340-380 mg tojáshéj-kalciumot (Ca-ion), 300 NE D3-vitamint (cholecalciferolum) tartalmaz. További összetevők: bór, foszfor, kén, réz, stroncium, szilícium, továbbá 17 makro- és nyomelem, valamint a kollagént tartalmazó tojáshártya.

Mit tartalmaz még a TOVITA®+D3-vitamin tabletta?
A készítmény ízesítőként édeskömény olajat tartalmaz. Továbbá tartalmaz még tablettázási segédanyagokat: polividon, nátrium-karboximetil-amilopektin, magnézium sztearát, talkum.

Mikor ajánlott a
TOVITA®+D3-vitamin szedése?
Kalcium és D-vitamin hiányállapot megelőzésére. Csontritkulás és csontlágyulás megelőzésére, valamint kiegészítő kezelésére.

Mikor ne szedje a TOVITA®+D3-vitamin tablettát?
Nem alkalmazható a készítmény ható- és segédanyaggal szembeni túlérzékenység (allergia) esetén, továbbá vesekőképződésre való hajlam, veseműködési zavar, vizelettel történő nagyfokú kalciumvesztés, gyomorsavhiány, más D-vitamin-származék szedése, mellékpajzsmirigy-túlműködés, D-vitamin túladagolás, illetve bármilyen egyéb ok miatt megemelkedett vérkalcium- és vérfoszfátszint, valamint a csontképződés vese eredetű zavara esetében.

Mit kell tudnia a TOVITA®+D3-vitamin szedés elkezdése előtt?
A csont- és fogazatképzéshez, a normális csontanyagcseréhez, a fiziológiás csontátépüléshez, a megfelelő csonttömeg fenntartásához nélkülözhetetlen a kalcium, és a D3-vitamin. Megnövekedhet az igény a kalcium és a D3-vitamin iránt serdülő- és fiatalkorban, klimaktériumban és azt követően a menopauzában, időseknél és tartósan napfénytől elzártan élőknél (lakásból ki nem mozdulóknál), várandósság és szoptatás idején, csonttörés esetén, diétázóknál és kevés tejterméket fogyasztóknál. Az egészséges csontképződés, és ezzel összefüggésben az egészséges vörös csontvelőképződés az immunrendszer megfelelő működéséhez feltétlenül szükséges.
A tojáshéj a szerves kötésben található kalciumon és D-vitaminon kívül nyomelemek egész sorát tartalmazza, és ezek legnagyobb része az emberi csontokban is megtalálható.

Szedhetik-e a TOVITA®+D3-vitamin tablettát gyermekek is?
Gyermekeknek 10 éves életkortól adható.

Szedhető-e a TOVITA®+D3-vitamin más gyógyszerekkel együtt?
Más D-vitamint és D-vitamin-származékot tartalmazó készítménnyel, thiazid típusú diuretikumokkal, digitalis glikozidokkal nem szedhető együtt. Más kalciumot tartalmazó készítménnyel óvatosan szedhető együtt (a bevitt össz kalciummennyiség ne haladja meg a 2000 mg-ot)! Savlekötők, illetve a fluorokinolont, tetraciklint, fenitoint, penicillamint, biszfoszfonátot tartalmazó gyógyszerek és a készítmény bevétele között legalább 3 órának kell eltelnie (lehetséges hatáscsökkenés miatt).

Mire kell ügyelni várandósság és szoptatás ideje alatt?

A készítmény várandósság és szoptatás alatt is alkalmazható, ha más kalcium- és D3-vitamin-tartalmú készítményt nem szed.

Mikor és hogyan kell a TOVITA®+D3-vitamin tablettát bevenni?
A készítményt étkezést követően egy-másfél óra elteltével, folyadékkal javasolt bevenni.

Mennyi az ajánlott adag?
 • Felnőtteknek hiányállapot megelőzésére és a csúcs-csonttömeg kialakulásának elősegítésére ősztől tavaszig 1 tabletta naponta.
 • Változókorban és időskorban a szokásos adag 2 x 1 tabletta / nap.
 • Csontritkulás és csontlágyulás kiegészítő kezelésére 2 x 1 tabletta naponta.
 • Várandósság és szoptatás idején ősztől tavaszig a napi adag 1 tabletta.
 • Csonttörés esetén 2 x 1 tabletta a napi adag.
 • Tíz évnél idősebb gyermekeknek ősztől tavaszig napi 1 tabletta. Tíz életév alatt az orvos határozza meg az adagolást.
A készítményt az étkezést követően egy-másfél óra elteltével, folyadékkal javasolt bevenni.

Milyen nem kívánt hatást válthat ki a TOVITA®+D3-vitamin?
A készítmény szedése esetén székrekedés előfordulhat, elegendő (2-3 liter) folyadék és székletlazító táplálék fogyasztásával a tünetek megszüntethetők. Amennyiben egyéb kedvezőtlen hatást észlel, hagyja abba a készítmény szedését!

Mire fontos még ügyelni a TOVITA®+D3-vitamin szedése során?
A készítményt gyermekek elől mindig gondosan el kell zárni!
Az előírásban szereplő adagolást ne lépje túl! Magas adagokkal, hosszú ideig történő alkalmazás esetén a túladagolás veszélye megnőhet.

Mi a teendő túladagoláskor?
A túladagolás korai tünetei: étvágytalanság, kimerültség, hányinger, hányás, hasmenés, gyakori vizelés, izzadás, fejfájás, szomjúság, szédülés. Később megjelenő tünetek: csontfájdalom, zavaros vizelet, magas vérnyomás, a szem növekedett fényérzékenysége, szemgyulladás, szabálytalan szívverés, bőrviszketés, letargia, izomfájdalom, erős gyomorfájdalom, zavartság, ritkán súlyvesztés.
Amennyiben a fenti tünetek fennállnak (túladagolás veszélye), a készítményt ne szedje tovább, keresse fel kezelő orvosát!

Mennyi ideig szedhető a
TOVITA®+D3-vitamin?
A készítmény a kalcium- és D-vitamin-pótlást indokoló állapotokban (pl. növekedés időszaka, változókor, várandósság, csonttörés, stb.) vagy csontritkulás megelőzésére ősztől tavaszig folyamatosan szedhető.

Hogyan kell tárolni a TOVITA®+D3-vitamin tablettát?
Legfeljebb 25oC-on, felbontás után jól lezárva.

Meddig használható fel a TOVITA®+D3-vitamin?
A csomagoláson jelzett időpontig használható fel a készítmény.

Nyilvántartási szám: OGYI-919/2004

Csomagolási egység: 60 db

Gyártja és a forgalomba hozatali engedély jogosultja

Osteofit Kft.
1131 Budapest,
Reitter Ferenc u. 132.

A betegtájékoztató elfogadásának dátuma: 2009.02.11.

Forrás: Betegtájékoztató
  A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!