Az aranyér megvarrható?

Sipos PeterVannak egészségügyi problémák, amelyek rendkívül kellemetlenek, akadályozzák, hogy a beteg teljes életet élhessen, zavarják a mindennapokat. Egyeseknél nehezítő tényezőt jelenthet ezek természete, aranyér-probléma esetén ez kifejezetten tabu téma, nemcsak a család szűk körében, de sokszor még az érintett személy számára is. Pedig gyakori betegségről beszélünk, amely az esetek többségében egyszerűen és hatékonyan kezelhető. A témáról Dr. Sipos Péter, sebész, gasztroenterológus, proktológus főorvossal beszélgettünk.

 

­- Köszönjük Doktor Úr, hogy elfogadta a felkérésünket. Kezdjük az alapkérdéssel, hogyan alakul ki az aranyér és beszélhetünk-e genetikai kódoltságról, vagy esetleg örökletes hajlamról?
- Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonat, ami mindenkinél megtalálható. Akkor nevezzük aranyérnek, amikor ez az érhálózat kitágul és panaszt okoz. Az érhálózatnak van egy külső komponense, amelyben főleg hasprés, emelés, köhögés, erőlködés eredményeként vérrög, thrombus alakul ki, ami kitüremkedést idéz elő. Ezt követően a belső rész megnyúlása, kitágulása okozza a klasszikus aranyeres panaszokat.
Az aranyér főként a 45 és 65 év közötti korosztályban a leggyakoribb, de fiatalabbakat is érinthet, hajlamosság esetén a családban akár halmozottan is előfordulhat. Ebben szerepet játszhat továbbá az úgynevezett kötőszöveti gyengeség, a legegyértelműbb formában az Ehler Danlos (EDS) szindrómában. Az EDS egymással összefüggő genetikai rendellenességek csoportja, amelyeket a kollagén különböző elváltozásai okoznak. A kollagén pedig nem más, mint a test főbb szerkezeti alkotóeleme, erős és rostszerű fehérje, amely a kötőszövetek megerősítésében és a rugalmasság biztosításában játszik kiemelt szerepet.

­- Milyen tényezők okozhatják a végbél körüli kötőszövetek gyengülését, gondolva itt az ülőmunkára, terhességre, székrekedésre, hasmenésre, fizikai munkára, krónikus köhögésre?
- Az Ön által felsorolt okokon túl, az hogy egyeseknél miért alakul ki aranyeresség és másoknál miért nem egyelőre nem ismert. Az aranyerességre hajlamosító tényezők a terhesség, fokozott hasi nyomás, elhízás, székrekedés vagy akár a hasmenés. Utóbbi hátterében az állhat, hogy a záróizom ellazulása nem követi a belek fokozott perisztaltikáját (1). A WC-én való tartós ücsörgés is hajlamosító tényező lehet.

­- Milyen tüneteket tapasztal a beteg az aranyér kialakulását követően?
- Az aranyerek kitüremkednek, ezáltal váladékozás, viszketés alakulhat ki, ami vérezhet, fájhat. A kezdetben átmeneti panaszok később gyakoribbá és kellemetlenebbekké válhatnak.

­ - Szerepet játszhat a kialakulásában a nem megfelelő életmód és táplálkozás?
- Mindenképpen javasolt a rostdús diéta, rendszeres étkezés, bő folyadékfogyasztás és rendszeres mozgás. Ezek mind segítik a rendszeres, normális állagú székletet. A székrekedés, vagy annak rendszeressége rontja az aranyerek állapotát és növeli az aranyeres panaszok kialakulásának kockázatát.

­ - Miként történik az orvosi diagnózis felállítása?
- Azt, hogy aranyerünk van-e gyakran már a panaszokból meg lehet mondani, de mindenképpen javasolt egy orvosi vizsgálat, nehogy valamilyen más probléma is fennálljon. A vizsgálat során az orvos megtekinti a végbél környékét, megtapintja a végbél csatornát, hogy szabadon átjárható-e és egy kis csövet (anoscopot) vezet be, hogy szemmel is ellenőrizni tudja a végbélben levő esetleges elváltozásokat. Ezért javasolt székletürítést követően a vizsgálatra menni, vagy az előtt kúpot felhelyezni, ami segíti a végbél kiürülését.

­- Milyen kezelési folyamatok ismertek a betegség súlyosságától függően?
- Az aranyereket a kezdeti stádiumban székletrendezéssel, odafigyeléssel el lehet kerülni. A kissé megnagyobbodott aranyerek esetén gyógyszeres kezelést alkalmazunk, ami lehet kúp, krém és keringésjavító tabletta.
A jobban kitüremkedő aranyerek esetén a kitüremkedést gumigyűrűvel le lehet kötni vagy az ellátó eret injekcióval el lehet zárni.
A még nagyobb aranyerek esetén, ha az előbbi módszerek már nem vezetnek sikerhez, akkor műtét javasolt, ez lehet az aranyerek műtéti eltávolítása, vagy ultrahang segítségével az ellátó erek elzárása és a megnyúlt nyálkahártya visszarögzítése (HAL-RAR módszer) vagy akár bélvarrógéppel is ki lehet egy gyűrűt vágni, ami az ellátó ereket szintén elzárja és így húzza vissza a megnyúlt nyálkahártyát (LONGO módszer).

­- A fájdalmak elkerülésére a megelőzés a kulcs. Mire fordítsunk figyelmet?
Igyekezzünk székletünket rendszeresre, normális állagúra beállítani.

­ Köszönjük a beszélgetést!

Dr. Sipos Péter elérhetősége
Duna Medical Center - https://www.dunamedicalcenter.org/hu/doctors/dr-sipos-peter-1

(1) Perialisztika - a táplálkozást segítő hullámszerű mozgássorozat, amely a nyeléssel kezdődik és a belekben történő utóemésztés befejeztével ér véget.

Itt megtalál minket

2100 Gödöllő,
Gábor Áron utca 3

Elérhetőségeink

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 (28) 430-069

Nyitva tartás

Hétfő – Péntek
: 08:00 – 19:00
Szombat: 08:00 - 13:00

A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét